Onderwijs in de Voorste Venne & sporthal Dillenburcht

Vanaf 1 maart gaat het Voortgezet Onderwijs weer (gedeeltelijk) open. Een grote uitdaging om dat geregeld te krijgen op 1,5 meter afstand van elkaar bij het d’Oultremontcollege.

De afgelopen weken is de school er al in geslaagd om het onderwijs voor eindexamenleerlingen ‘gewoon’ door te laten gaan. ”Gelukkig kunnen wij alle eindexamenklassen kwijt in grote ruimtes waar ze met dertig gewoon op anderhalve meter kunnen zitten. Da’s onze luxe,” vertelt directeur Paul Jankowski. In zijn optiek hebben de eindexamenleerlingen weinig onderwijs gemist.

Maar ook dit keer is er creatief nagedacht om ook aan de andere leerlingen fysiek onderwijs te kunnen bieden. “Een halve klas fysiek onderwijs en de andere helft online… dat zien we niet zitten. Je moet de docent niet op twee borden tegelijk laten schaken. We kiezen ervoor om alle leerlingen die op school zijn honderd procent aandacht en liefde te geven.”

Daarom heeft de school de samenwerking met de omgeving opgezocht en is op zoek gegaan naar grote ruimtes buiten het schoolgebouw. Met hulp van de gemeente Heusden, sporthal Dillenburcht en De Voorste Venne is er een hele mooie oplossing bedacht. Wie wil er nu geen les op het toneel van een theaterzaal of in de kantine van een sporthal? Sinds maandag zijn acht ’buitenlocaties’ omgetoverd tot leslokaal, is het theater gevuld met leerlingen en is er weer beweging in de prachtige sporthal die Drunen rijk is.

Iedere dag van de week is er een ander leerjaar aan de beurt. Op deze manier kunnen alle leerlingen, na een lange lockdownperiode, wekelijks weer genieten van een fysieke ’school’dag.

Jankowski: “We zijn ongelooflijk blij met de manier waarop de gemeente Heusden, sporthal Dillenburcht en De Voorste Venne met ons hebben meegedacht om dit mogelijk te maken. Daar kunnen we als gemeenschap trots op zijn.”