Leerlingen d’Oultremont doen onderzoek naar LGBTQ+ in koningshuizen

door Maura van Vugt (DA4A) en Lois van den Dungen A4B

Ieder jaar schrijven leerlingen in de vierde klas van het d’Oultremont College een Praktische Opdracht voor het vak Levensbeschouwing. Maura van Vugt en Lois van den Dungen hebben gekozen voor een onderzoek naar de vraag: hoe beïnvloeden online communities ons leven? Hierbij een korte samenvatting van hun grondige onderzoek (27 uur werk met hun tweeën, inclusief een indrukwekkend logboek), door henzelf geschreven als afronding van dit onderzoek (docent Bill Banning).

Nederland is een vrij land als het gaat om LGBTQ+. Vanaf 1971 wordt homoseksualiteit volledig getolereerd en sinds 2001 werden homohuwelijken mogelijk, daarmee was Nederland het eerste land die dit waarmaakte. Dit is echter niet het geval in alle landen. In 71 landen wordt je gestraft door het hebben van een andere geaardheid, in 9 van die landen is zelfs de doodstraf van toepassing. Onder de burgers wordt lgbtq+ over het algemeen wel geaccepteerd. Maar hoe zit dat in het koningshuis?

Nederland heeft daadwerkelijk een homoseksuele koning gehad! Koning Willem II was biseksueel, maar wilde dit niet openbaren. Hij leefde van 1792 tot 1849 en in zijn tijd was homoseksualiteit een misdaad. Naast zijn huwelijk met Anna Paulowna heeft Willem II meerdere relaties/affaires gehad met mannen. Toen men het ontdekte, werd Willem II er mee gechanteerd. Daarmee werd hij onder andere onderdruk gezet om delen van de grondwet de wijzigen.

Oscar Gustaaf Adolf was koning van Zweden tussen 1907 en 1950. Hij was homo, maar toch getrouwd met een vrouw. Hij heeft dit nooit verteld, maar later in zijn leven vond hij het geen probleem meer om er open over te zijn.

Momenteel is er in India een homoprins. Zijn naam is Manvendra Singh Gohil (1965) en hij werd uitgehuwd met een vrouw. Hij hoopte dat zijn gevoelens voor mannen hierdoor weg zouden gaan. Hij werd ongelukkig en werd open over zijn seksualiteit na de scheiding met Chandrika. Een lange tijd werd hij niet geaccepteerd door zijn familie, gelukkig inmiddels wel. Manvendra runt een eigen liefdadigheidsinstelling die samen werkt met een lgbt+-gemeenschap.
Enquête
Volgens een anoniem afgenomen enquête bleek dat de meesten open staan voor een homo/lesbische koning/koningin, een aantal gaven aan dat ze het wel wennen zouden vinden. In de enquête werden ook vragen gesteld over de rechten van de partner. De partner zou ook koning of koningin moeten kunnen zijn en de nakomelingen zouden ook recht moeten hebben op de troon. Momenteel is het zo dat een nakomeling die geadopteerd of niet van beide ouders is, geen opvolger mag zijn. Sommige personen die de enquête hebben in gevuld vinden dat de nakomelingen wel opvolger mogen zijn, terwijl andere het eens zijn met de momentele wetten. Volgens de Nederlandse wet mag een koning of koningin trouwen met hetzelfde geslacht, over transitie of non-binair is niks bekend. Uit de enquête bleek dat mensen denken dat dit een positieve invloed zou hebben op Nederland én op het buitenland, maar dat niet de hele bevolking hier achter zal staan.

Toekomst
Het Nederlands koningshuis heeft zelf geen moeite met lgbtq+. Meerdere leden hebben het COC (organisatie voor lgbtq+) bezocht en spreken zich positief uit over homoseksualiteit. Zo is de peettante (en overigens ook getuige) van Maxima lesbienne en heeft Amalia op haar middelbare school Paarse Vrijdag georganiseerd. Het blijkt dus dat het koningshuis homoseksualiteit tolereert. In de toekomst zal lgbtq+ een stuk “normaler” zijn in de samenleving en zal er waarschijnlijk niet raar worden opgekeken als de toekomstige koning/koningin met hetzelfde geslacht trouwt.

Evaluatie van het onderzoek
A. Inhoud
Lois: Ik vind dat we een goed onderwerp hebben gekozen, ik ben hier namelijk erg geïnteresseerd in en vind het leuk hier meer over te weten te komen. Ook vind ik dit een goed onderwerp, omdat er laatst zoveel over in het nieuws was. De deelvragen maken verliep over het algemeen erg goed. Ik vond ze erg interessant en het was leuk om er dingen over op te zoeken en er dieper op in te gaan. Ik ben erg tevreden over wat ik er allemaal over heb kunnen vinden en ik denk dat ik de deelvragen uitgebreid genoeg heb beantwoord.
Maura: Het onderwerp dat wij hebben gekozen vind ik erg origineel. Ik was eerst een beetje sceptisch, omdat ik niet wist of er wel genoeg over te vertellen viel. En ik wist niet of het een geschikt onderwerp zou zijn voor een MWO. Maar ik vind dit onderwerp wel interessant, omdat ik hier nog weinig vanaf wist en ook vind ik dat er meer aandacht moet komen voor dit onderwerp. Je hoort namelijk niet vaak iets over het koningshuis met betrekking tot dit onderwerp. Ik vind dat we heel veel informatie hebben kunnen vinden voor de deelvragen en dat we deze ook uitgebreid hebben uitgewerkt. Ik heb redelijk veel tijd gestoken in het opzoeken van informatie, want dit vond ik namelijk belangrijk voor een goed onderzoek. In het begin vond ik het wel lastig om het stappenplan aan te houden, maar dit is gelukkig allemaal wel gelukt.

B. Proces
Lois: Het bedenken wat we precies voor ons onderzoek wilden doen duurde even, maar uiteindelijk zijn we op het idee gekomen om een enquête af te nemen. Ik heb de enquête zelf niet gemaakt, maar ik ben erg tevreden met de vragen. En ik heb vernomen dat Maura het maken van de vragen ook best leuk vond. Dus ik ben daar erg tevreden over. Het enige wat ik jammer vind is dat we zo weinig resultaten hadden. Ik had graag meer antwoorden gezien, zodat ik weet wat anderen mensen er van vinden. Ik ben erg dankbaar voor de mensen die de enquête wel hebben ingevuld, want zonder hun zouden we helemaal geen resultaten hebben. Als ik iets moet bedenken wat beter zou kunnen, zou ik zeggen dat we de enquête eerder moesten versturen. Dan hadden we er nog iets aan kunnen doen als we te weinig antwoorden zouden hebben. Maar verder ben ik heel erg tevreden.

Maura: Het onderzoek doen naar informatie vond ik goed gaan, maar we kwamen er best laat achter dat we ook echt zelf een onderzoekje moesten doen. Een enquête vond ik het meest toepasselijk voor dit onderwerp en daarom hebben we die ook gekozen. De vragen van de enquête vond ik goed, maar de volgende keer hadden we de enquête eerder moeten versturen, zodat we meer mensen de kans hadden kunnen geven om hem in te vullen. Dit is dus een leerpuntje voor de volgende keer. Ik vond dat Lois en ik redelijk op dezelfde lijn zaten, maar we hebben heel veel alleen gedaan. Ik vind dat we voor een eventuele volgende keer meer bij elkaar moeten zitten. Omdat we het samen deden, waren we ook een beetje afhankelijk van elkaar, waardoor we soms op elkaar moesten wachten. De volgende keer zou ik een betere planning maken. Al met al vond ik het maken van het MWO leuk, leerzaam en ook goed gaan.

Maura van Vugt (Atheneum 4-A) en Lois van den Dungen Atheneum 4-B, d’Oultremont College