Ik vergeet je niet

Zeven leerlingen d’Oultremontcollege herdenken hun dierbaren
Al eerder waren twee indrukwekkende filmpjes te zien waarin leerlingen vertelden over hun verdriet en gemis. Nu staan de bijdragen van alle zeven leerlingen op de site, te weten de filmpjes van Tess, Mette, Amy van Laaren, Eline, Bas van den Hoven (vwo-4), Andy Jonkers en Lisa van den Bogaerdt.

https://start.heiligehuisjes.net/title/ik-vergeet-je-niet/?show_season_two   (videoverhalen 1 t/m 7)

Indrukwekkend om te zien hoe deze jonge mensen – in de volle openbaarheid van een aula en nog wel voor de camera – hun persoonlijke rouwverhaal doen. We hopen dat hun verhalen iedereen met rouw – vanwege corona of door andere verdrietige omstandigheden – inspireren om het verdriet te delen met elkaar. Dat is ook de letterlijke betekenis van ‘condoleren’ dat afgeleid is van de Latijnse woorden ‘cum’ (con: samen met) en ‘dolor’ (verdriet). Zo mogen we ons verdriet delen en hier kracht uit putten.

Bij deze wil de betreffende leerlingen nogmaals danken voor hun zeer bijzondere inzet. Zij kleuren de pedagogische opdracht die iedere Nederlandse school heeft op een heel bijzondere manier in. Ook dit is onderwijs of mogen we zeggen: juist dit is onderwijs: wijzen op het bijzondere onder alle ogenschijnlijk gewone dingen.

Bill Banning

Leerlingen d’Oultremontcollege herdenken hun dierbare overledenen
Afgelopen woensdag stond er een witte telefooncel in de grote aula en er vonden interviews met leerlingen plaats. Veel leerlingen vroegen zich af wat dit te betekenen had. Vorige week maandagavond laat kreeg ondergetekende een mailtje vanuit een landelijke organisatie met een dringende vraag: of we als d’Oultremontcollege voor woensdag een aantal leerlingen bereid zouden weten te vinden om geïnterviewd te worden met betrekking tot recente rouwervaringen. Met dank aan een snel reagerende schoolleiding, aan Annerieke Bogers en Ludo Baeten, kregen we uiteindelijk maar liefst zeven leerlingen bereid om hier aan deel te nemen. Te weten: Tess, Mette, Amy van Laaren, Eline, Bas van den Hoven (vwo-4), Andy Jonkers en Lisa van den Bogaerdt. Het was indrukwekkend om te zien hoe zij – in de volle openbaarheid van een aula en nog wel voor de camera – hun persoonlijke verhaal deden.

www.drunen4you.nl

Twee filmpjes staan inmiddels op internet (https://start.verus.nl/title/ik-vergeet-je-niet/…, zie materialen VO-MBO). Ook de beide programmamakers, Casper en Anne Christine, waren diep onder de indruk en schreven in hun dankmail: “Wij hebben gisteren een zeer bijzondere opnamedag mogen beleven. Daarbij zijn wij geraakt door de openheid en sfeer waarin leerlingen uit verschillende leerjaren hun persoonlijke verhalen wilden delen. De onbevangenheid waarmee leerlingen hun persoonlijke verdriet met ons deelden, laat zien dat uw leerlingen in een fijne en veilige sfeer naar school gaan!” Geïnterviewde Andy Jonkers mailde na afloop als volgt zijn mening: “Ik vind het hele mooie actie waarvan ik denk dat het heel veel mensen zal inspireren om erover te praten waardoor ze er niet meer zo mee zitten.”
Allerzielen
Dit initiatief gaat uit van VERUS, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. In de christelijke traditie is november bij uitstek de maand waarin overledenen worden herdacht. In de katholieke kerk gebeurt dat met Allerzielen (2 november), in de protestantse kerken op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (Eeuwigheidszondag, dit jaar op 22 november). Afscheid nemen van vrienden, goede kennissen of familie is een intens proces. Door de coronacrisis heeft dit een heel andere dimensie gekregen, waarbij er op afstand of zelfs online afscheid moet worden genomen. Ook leerlingen hebben zo hun opa’s, oma’s of andere dierbaren soms op afstand vaarwel moeten zeggen.
Handreiking
VERUS wil komende maand een hoopvolle handreiking aanbieden om met leerlingen en studenten stil te staan bij afscheid nemen, gemis en verlies. De insteek is dat we onze dierbaren die ons zijn ontvallen, niet zullen vergeten en dat we geloven dat ze op de één of andere manier nog bij ons zijn.
Op 12 november om 10.30 uur kunnen scholen (ook basisscholen) op http://start.verus.nl met hun klas deelnemen aan een live viering waarin we stilstaan bij het gemis van dierbaren die zijn overleden. De vieringen blijven digitaal beschikbaar zodat iedereen – desgewenst – ook na de proefwerkweek hier aan kan deelnemen, waarbij je gebruik maakt van het videomateriaal en de oogst van een voorbereidende werkvorm. Vanaf 29 oktober staan op start.verus.nl werkvormen en bijpassende video’s klaar. Deze werkvormen en video’s zijn op eigen gelegenheid op school en in de klas te gebruiken via het digiboard.
Bill Banning – docent levensbeschouwing d’Oultremontcollege OMO Drunen – identiteitsbegeleider katholieke basisscholen SCALA