Waarom kies je voor Geschiedenis?

  • Omdat je geïnteresseerd bent in jezelf en de wereld om je heen
  • Omdat je mensen wil begrijpen en tijdens en/of na je studie misschien naar het buitenland wilt
  • Omdat je wil snappen hoe heden en actualiteit bepaald zijn door het verleden
  • Omdat je niet beïnvloed wil worden door fake news en kritisch naar jouw eigen en andermans standpunten wilt kunnen kijken
  • Omdat je meer wilt weten over verschillende culturen, politieke ideeën, geloof, kunst en wetenschap
  • Omdat je onderzoeksvaardigheden wilt beheersen die bij elke studie op het hbo of universiteit van je worden verwacht

    Lees alles over het aantal lessen dat je krijgt, de inhoud van het vak in de bovenbouw en de vervolgstudies die goed bij het vak aansluiten. Klik hier voor havo en hier voor vwo.

Geschiedenis en de buitenwereld

Spreken de woorden ‘toekomst’ en ‘innovatie’ jou aan? Vind jij dat volwassenen soms ouderwets zijn? Merk je dat jongeren vaak niet goed worden begrepen? Om anders te zijn én te denken, moet je weten wat mensen eerder hebben gedacht, bedacht en geprobeerd. Het vak geschiedenis vormt daarom de basis om innovatief en ‘anders’ te denken en om de toekomst tegemoet te gaan. Geschiedenis geeft je een brede basis waardoor je beter in staat bent om de actualiteit te begrijpen, om zin en on-zin van elkaar te kunnen scheiden, om fake news en echt nieuws te begrijpen. Je wilt graag mee kunnen praten over onderwerpen die belangrijk zijn voor de maatschappij en de wereld. Geschiedenis legt de basis om kritisch te zijn en niet zo maar wat te roepen. Door het vak geschiedenis zullen mensen jouw mening serieus nemen.

Waarom is geschiedenis belangrijk?