In deze lockdown is het gebruik van een camera verplicht voor leerlingen in Drunen

DRUNEN – De online lessen zijn terug. Van de vorige lockdown heeft het d’Oultremontcollege in Drunen het nodige geleerd. Zo moet de uitleg korter en gaan de camera’s van de laptops bij iedereen aan. ‘Dan is de interactie een stuk beter.”

Honderden leerlingen liepen er gisteren nog door de gangen. De klassen zaten de vol. Maar vanaf vandaag is het een stuk rustiger op het d’Oultremontcollege in Drunen. Alleen de examenklassen, zo heeft minister Slob in allerijl beslist, mogen nog fysiek les genieten. De rest is, net als eerder dit jaar, tot minstens 18 januari veroordeeld tot onderwijs op afstand.

Lastig

De vorige keer, tussen maart en juli, pakte dat voor Tim Leijtens (15) niet goed uit: hij maakte de stap naar het vierde leerjaar van de havo niet. Jezelf motiveren, het was erg lastig. “Dat gaat deze keer niet gebeuren”, zegt Tim, “want ik heb geen zin om dit nog eens mee te maken.”

Ook voor havist Jules Meijer (14) was de verleiding groot om weinig uit te voeren. “Voor mij is het beste als een leraar naast me staat.” Om dat gevoel een beetje te krijgen heeft hij wel een tip. “Dat je een camera gebruikt, dus dat je elkaar kunt zien.” Ook Tim heeft een wens. “De vorige keer waren de docenten soms wel een halfuur aan het woord. Hield je twintig minuten over voor het huiswerk. Houd die uitleg korter.”

De school gaat met die aanbevelingen zeker aan de slag, zegt directeur Paul Jankowski. ,,De interactie kan een stuk beter, dat hadden we zelf ook al geconstateerd. Dus hebben we de camera verplicht. Houd je meer de vinger aan de pols.” En de lessen duren maar een halfuur. Het moet de spanningsboog net wat strakker houden.

Huiswerk

Sommige scholengroepen besloten om de leerlingen voor deze week – daarna begint de kerstvakantie – huiswerk mee te geven, pas vanaf 4 januari beginnen ze online. Het d’Oultremontcollege, Walewyc mavo, Dr. Mollercollege en Van Haestrechtcollege starten al vandaag met onderwijs op afstand. ,,Van de vorige lockdown is ook veel geleerd hoe je dit snel kunt organiseren”, zegt Edwin Verlangen, rector van OMO Scholengroep De Langstraat, waaronder deze vier scholen vallen.

,,Leerlingen zitten al in Teams, elke docent heeft een laptop. Bovendien is er een script gemaakt voor het geval dat, dus dat je van de ene op de andere dag moet overschakelen naar online lesgeven. Alles draait daarbij om een vloeiende en heldere communicatie. En dat is voor deze vier scholen geregeld.”

Cruciaal

Maar er is wel een uitdaging bijgekomen, stelt Jankowski. ,,De eindexamenleerlingen komen dus wel op school. Voor hen ben ik blij, het is een cruciaal schooljaar. Er gaat niks boven écht onderwijs. Maar het maakt het voor ons wel een stuk ingewikkelder om te organiseren.” Kwetsbare leerlingen, die thuis de lessen niet kunnen volgen, krijgen een werkplek op school.

Het maatschappelijk belang gaat voor in deze coronacrisis, dus schikt het onderwijs zich. Tegelijkertijd is het jammer dat het zo is gelopen, vindt Jankowski. ,,We hadden het behoorlijk goed voor elkaar. Binnen een dag was iedereen aan de mondkapjesplicht gewend. En die anderhalve meter is redelijk ingeburgerd. Al met al hadden we vanaf het begin van het schooljaar slechts dertien leerlingen met corona, en vijf docenten.” Nuchter: ,,Het is, zoals het is.”

Quarantaine

Yinthe Traxsel (12) zal het wisselen van klaslokaal missen – een nieuwtje voor elke nieuwe leerling in het voortgezet onderwijs. Maar online les volgen, dat heeft ze al meegemaakt. “Ik heb tien dagen in quarantaine gezeten. Dat was saai. Maar nu ben ik niet de enige.” Gedeelde smart is halve smart, maakt voor haar het leren op afstand wat makkelijker.

https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/in-deze-lockdown-is-het-gebruik-van-een-camera-verplicht-voor-leerlingen-in-drunen~ab117499/